Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ήταν στραβό το κλίμα....Τι πρέπει να ξέρετε για την COP26 μέχρι τώρα: Ελλιπές βήμα από την Ινδία, απογοήτευση από Κίνα

Η Ινδία κάνει ένα σημαντικό βήμα για την κλιματική αλλαγή....

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi χρησιμοποίησε τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στους συναδέλφους του παγκόσμιους ηγέτες στη Σύνοδο της Γλασκώβης για να υπογραμμίσει την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής ως τη μεγαλύτερη λύση για την κλιματική αλλαγή.

Αλλά ο Μόντι φύλαξε τα καλύτερα νέα του για την τελευταία στιγμή αφού ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υιοθετούσε έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2070.

«Οι δεσμεύσεις της Ινδίας είναι πολύ πιο φιλόδοξες από τους σημερινούς NDC [δηλωμένους στόχους]», δήλωσε η Ulka Kelkar, από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων της Ινδίας. Είπε ακόμη ότι θα «δώσουν ισχυρά μηνύματα σε κάθε τομέα της βιομηχανίας και της κοινωνίας», αλλά προειδοποίησε: «Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι απλή υπόθεση και θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις και πολιτικές υποστήριξης».

«Η κλιματική αλλαγή θα λυθεί από ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον. Επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση της Αυστραλίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αλλά η ομιλία ήταν κατά τα άλλα σύντομη. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εστίασε πολύ στον αντίκτυπο της επιστήμης και της τεχνολογίας και είπε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι το ίδιο εστιασμένες με εκείνες που αντιμετωπίζουν τον Covid. «Η πρόκληση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής... θα αντιμετωπιστεί από εκείνους που ειλικρινά δεν βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το δωμάτιο», είπε ο κ. Morrison. Πρόσθεσε ότι ο δρόμος προς το καθαρό μηδέν θα χαραχθεί από «τους επιστήμονές μας, τους τεχνολόγους μας, τους μηχανικούς μας, τους επιχειρηματίες μας, τους βιομήχανους και τους χρηματοδότες μας».

«Είναι στο χέρι μας, ως ηγέτες, να τους στηρίξουμε», πρόσθεσε.


Τι συνέβη στο COP26 μέχρι στιγμής σήμερα

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε για σήμερα. Ακολουθεί μια περίληψη του τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής:

-Αφού χαιρέτησε περίπου 120 παγκόσμιους ηγέτες, ο Μπόρις Τζόνσον άνοιξε τη διάσκεψη, λέγοντας στους αντιπροσώπους ότι εάν ο κόσμος «δεν ασχοληθεί σοβαρά με την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο».
-Ο διάσημος Άγγλος τηλεπαρουσιαστής, φυσιοδίφης και φυσικός ιστορικός Sir David Attenborough είπε στους ηγέτες "ο κόσμος κοιτάζει εσάς" σε μια συναισθηματική ομιλία
-Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ήταν ένας από τους τελευταίους που έφτασε μετά την πτήση στο Εδιμβούργο, κι είπε στη διάσκεψη ότι «κανείς από εμάς δεν θα δραπετεύσει» εάν «αποτύχουμε να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή».
-Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε στους νέους διαδηλωτές έξω από το χώρο της εκδήλωσης ότι οι πολιτικοί «προσποιούνται ότι παίρνουν το μέλλον μας στα σοβαρά».
-Ο Πρόεδρος Σι της Κίνας - η μεγαλύτερη χώρα εκπομπών άνθρακα στον κόσμο - επέλεξε να μην παραστεί στο COP26 και αντ' αυτού έστειλε γραπτή δήλωση χωρίς νέα ανακοίνωση (βλέπε παρακάτω λεπτομέρειες) 
-Σε ένα άλλο πλήγμα για τη διάσκεψη, η Ινδία δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070. Αυτό είναι περίπου 10 χρόνια μετά την Κίνα και 20 χρόνια μετά τον στόχο που έθεσε η σύνοδος κορυφής
-Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Justin Welby ζήτησε συγγνώμη αφού έκανε σύγκριση μεταξύ της αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της αποτυχίας αντιμετώπισης των ενεργειών της ναζιστικής Γερμανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=JhSl9NSh6Hg

 

Η επιστολή της Κίνας χωρίς δεσμεύσεις

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δεν παρευρέθηκε στη σημερινή διάσκεψη - σε αντίθεση με πολλούς από τους ομολόγους του. Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης δημοσίευσε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτήν επιβεβαίωσε τον στόχο της Κίνας να κορυφωθούν οι εκπομπές στη χώρα πριν από το 2030 και να επιτευχθεί η ουδετερότητα σε σχέση με τον άνθρακα έως το 2060.

Αλλά δεν είπε πώς θα το πετύχει η Κίνα.

Σύμφωνα με την Climate Action Tracker, μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και ειδικών σε θέματα πολιτικής, οι τρέχουσες ενέργειες της χώρας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της είναι «εξαιρετικά ανεπαρκείς».
Η Κίνα είναι η πηγή περισσότερων εκπομπών CO2 από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το 2019 εξέπεμψε 11.535 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, υπερδιπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ και τετραπλάσιο από το ποσό που παράγεται από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Και μόνο οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές CO2 από την Κίνα στην ιστορία.

Όμως, με την Κίνα να έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό, το ποσοστό εκπομπών της κατά κεφαλήν δεν είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκοσμίως.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...